Košík

Objednať po telefóne? +420 799 536 271 (Po – Pi: 9-17h)

Objednajte 2+ balenia a dopravu platíme my.

zánět kyčle

Ako rozpoznať zápal bedrového kĺbu? Príznaky, príčiny a pomoc

Bolí vás bedro, ale neviete správne posúdiť, či ide o vážny problém, alebo o niečo, čo môžete dostať pod kontrolu počas niekoľkých dní domácej liečby? Potom by ste mali vedieť, čo všetko môže bolesť bedrového kĺbu znamenať. Ako zistiť, že za bolesťou je zápal? A ako po takomto zistení správne postupovať, aby ste túto nepríjemnosť čo najskôr vyriešili?

Od určitého veku sa bolesť bedier považuje za pomerne bežný jav, ktorý patrí k životu. Problémom je, že nikto z nás do seba poriadne nevidí. Preto môžeme pri hľadaní správneho riešenia často trochu zablúdiť.

Niektoré problémy s bedrovým kĺbom môžu byť krátkodobé a pri správnej liečbe môžu časom vymiznúť. Existujú však aj chronické problémy, ktoré vás (s najväčšou pravdepodobnosťou) budú sprevádzať po zvyšok života a s ktorými sa budete musieť naučiť žiť.

Čo znamená zápal bedrového kĺbu?

Bedro je kĺb, v ktorom sa za určitých okolností môže vyvinúť zápal. Môže to súvisieť s krátkodobým problémom, ktorým môže byť zranenie po nehode, aj s chronickým ochorením.

zápal bedrového kĺbu príčiny príznaky

Príznaky, prejavy a príčiny

Príznak Príčina
Bolesť v oblasti bedra Preťaženie kĺbu, zranenie alebo degenerácia kĺbovej chrupavky
Obmedzená pohyblivosť bedra Artritída alebo burzitída
Opuch a citlivosť Zápalové procesy v kĺbe alebo okolitej tkanine
Stuhnutosť kĺbu Artróza, reumatoidná artritída alebo infekčný zápal
Bolesť pri chôdzi Mechanické opotrebovanie kĺbu, infekcia alebo trauma
Začervenanie alebo teplo v oblasti bedra Infekčný zápal alebo zápalová artritída

Zápal bedrového kĺbu delíme do niekoľkých samostatných kategórií, ktoré najčastejšie súvisia s tým, čo ho spôsobilo.

11 účinných látok pre maximálny výsledok
Kloubin – pre život v pohybe

Kloubin je intenzívna kĺbová výživa vyvinutá špeciálne pre ľudí, dobre sa vstrebáva a pohodlne užíva vo forme kapsúl. Kombinácia 11 účinných látok má všetko potrebné pre zdravé svaly, kosti a kĺby.

Vyskúšajte českú kĺbovú výživu Kĺbin a zažite pohyb bez starostí.

Napríklad zápal, ktorý súvisí s fungovaním nášho imunitného systému. Jednoducho povedané, vzniká vtedy, keď telo začne útočiť na vlastné tkanivá, ktoré ho nijako neohrozujú. K tomuto typu zápalu patrí napríklad reumatoidná artritída.

Veľký vplyv má však aj miera opotrebovania kĺbov v priebehu času. Takýto zápal potom môže sprevádzať napríklad artritída.

Samozrejme, nemôžeme úplne vynechať ani rôzne infekcie kĺbu, ktoré mohli vzniknúť po úraze, po operácii (napríklad keď sa do rany počas hojenia dostala nečistota) alebo ako súčasť burzitídy, čo je termín označujúci zápal teakálneho vaku.

Medzi najčastejšie príznaky toho, že niečo nie je v poriadku s bedrovým kĺbom, patria:

  • Bolesť bedrového kĺbu
  • Pocit tepla na dotyk
  • Opuch
  • Stuhnutosť a zhoršená pohyblivosť
  • Začervenanie

Ak problém pretrváva dlhší čas alebo sa dokonca zhoršuje, nemali by ste na nič čakať a radšej sa obráťte na svojho ošetrujúceho lekára, ktorý vás dôkladne vyšetrí, zistí príčinu problému a určí vhodnú liečbu.

zápal bedrového kĺbu liečba
prevencia zápalu bedrového kĺbu

Existuje nejaká prevencia?

Pre niektoré ochorenia pohybového aparátu neexistuje prevencia, pretože odborníci zatiaľ nevedia, prečo k nim dochádza. Nedá sa zabrániť ani opotrebovaniu pohybového aparátu v dôsledku veku, pretože je prirodzenou súčasťou života.

Samozrejme, môžete upraviť svoj životný štýl tak, aby bol pre pohybový aparát čo najšetrnejší. To síce neznamená, že predídete 100 % problémov, ale môžete (relatívne) aktívne stráviť významnú časť seniorského veku.

Zvyčajne sa odporúča udržiavať normálnu telesnú hmotnosť, pretože nadváha a obezita zaťažujú kĺby nôh. Dôležitý je aj neustály (ale primeraný) pohyb, pretože šport a iné fyzické aktivity premazávajú kĺby kĺbovou tekutinou. Na problémy s kĺbmi je vhodná napríklad nordic walking, rýchla chôdza, joga alebo plávanie.

Do svojho jedálnička môžete zaradiť aj kvalitnú viaczložkovú kĺbovú výživu. Takýto doplnok stravy môžu vyskúšať okrem iného aktívni športovci, fyzicky pracujúci ľudia a tí, ktorí chcú pre seba urobiť každý deň niečo navyše.

Ako sa lieči?

Ak trpíte chronickým ochorením pohybového aparátu, lekár vám môže odporučiť protizápalové lieky, ktoré tiež môžu pomôcť potlačiť bolesť. V extrémnych prípadoch môže byť potrebná operácia bedrového kĺbu.

Konzervatívnu liečbu a zdravý životný štýl možno potom doplniť o spomínanú kvalitnú kĺbovú výživu, ktorá by mala obsahovať látky, ako sú glukozamín, chondroitín, MSM, kolagén a kadidlovník pílovitý.

Zdroj

https://www.webmd.com/pain-management/hip-pain-causes-and-treatment – Všetko o bolesti bedrového kĺbu (anglicky)

https://www.nhs.uk/conditions/hip-pain/ – Bolesť bedrového kĺbu (anglicky)

Laboratórne testovaná a zákazníkmi overená kĺbová výživa pre život v pohybe

To ma zaujíma

kĺbová výživa Kĺbin

Doprava zdarma

pri 2+ ks, dodanie za 24h

KLOUBIN je vždy skladom

a bleskovo vám ho doručíme

Vyvinuté a vyrobené s cieľom

maximálnej účinnosti, 11 zložiek

100% bezpečný nákup

overené desaťtisícmi zákazníkov

Nepremeškajte výhodnú ponuku!
Balíček kĺbovej výživy Kloubin je v tejto chvíli zľavnený na obmedzenú dobu.
Doprava zdarma
Výhodné balenie